In het najaar van 2009 is van start gegaan met een uniek initiatief: De Groene Borrel. Tijdens de Groene Borrel wordt maandelijks de nieuwe Puurzaamkaart geïntroduceerd door op authentieke wijze lokale tapas met een verhaal te serveren. Deze Limburgse tapas worden vergezeld van bijbehorende Gulpener bieren in een wijnglas aan mensen die een voorliefde hebben voor ambachtelijk gastheerschap.
Wie anders dan mijn vriend Leo Crombach heeft me hierop gewezen.
Ik raakte in gesprek met de eigenaar van een bedrijf die zich bezig hield met Hereford-runderen in Kessel.
Wat betekent Herefords?
De stad Hereford in het zuidwesten van Engeland is de bakermat van dit unieke ras waarvan er 2 types zijn: De gehoornde en de ongehoornde.
De Hereford wordt al in 1600 beschreven en vanaf 1846 ook in een stamboek. In de laatse 150 jaar is het Hereford rund uitgegroeid tot het meeste voorkomende vleesras ter wereld en is dan ook op ieder continent te vinden.
Hereford is een runderras dat goed bestand is tegen alle nukken van het klimaat, hierdoor kunnen ze het hele jaar buiten lopen. Dit duurzame karakter maakt een stal overbodig en zorgt ervoor dat hereford runderen uiterst geschikt zijn om natuurgebieden te begrazen.
Ook de goede vruchtbaarheid en het gemakkelijke afkalven maken deze runderen tot echt natuurdieren, waar andere rassen in de vrije natuur nog eens wild en agressief kunnen zijn kenmerkt het Hereford rund zich door zijn zachtaardige en rustige karakter.
Deze heer vertelt me dat hij zeer zorgvuldig omgaat met het verzorgen van deze Hereford-runderen, er per week 1 slacht en het vlees vervolgens aan de man brengt bij de meer exclusievere restaurants in Limburg.
Speak Your Mind