Tientallen Sinti-zigeuners zijn dit weekend weer in Roermond voor de 30ste Sinti-bedevaart. Ze kamperen op een terrein vlakbij de A73.
Op het programma staat onder meer de traditionele Sinti-bedevaart bij Kapel in ‘t Zand en een nachtelijke gebedsdienst rond het kampvuur. Zaterdagmiddag is een wagenzegening gepland gevolgd door een culturele avond.
Gelezen over de Sinti:
De Sinti stammen vermoedelijk uit Sindh (tegenwoordig een van de vier provincies van Pakistan) of van de oevers van de Sindhu (Indus) in India en zouden vandaar naar het hof van Perzie zijn gemigreerd, waar ze vaak als muzikant werk zochten. Van Perzië zwermden ze uit over Europa en Noord Afrika. In hun muziek namen ze de traditionele muziek op uit de landen waar ze doorheen trokken. De taal van de Sinti is het Romani, alhoewel dit eigenlijk niet één taal is maar meer een verzamelnaam voor meerdere talen. Deze taal is rijk aan leenwoorden. Tijdens het Roma-congres van 1974 in Londen bepaalde deze groep dat zij voortaan Roma zouden heten. De woorden gipsy, gypsy (refererend aan: van Egypte), zigeuner (zie: Roma onder etymologie) en gitano (voor de Kale in Spanje en Portugal) kwamen hiermee te vervallen. Zij introduceerden een volkslied, een wapen en een vlag, en werden zo een volk zonder land. De Sinti spreken desondanks liever van de Roma en de Sinti. Sinti hebben vaak onder armoedige omstandigheden aan de rand van een plaats geleefd. Ze waren bijzonder goede smeden en stonden in Nederland onder andere bekend als de scharensliep. Tegenwoordig reizen ze nog maar weinig. Meestal wonen ze in woonwagenkampen. In Nederland en België wonen er nu nog enkele duizenden, wat Nederland betreft vooral verspreid over Noord-Brabant en Limburg.
Al voor 1868 kwamen er Sinti naar Nederland. Ze hadden Belgische, Duitse of Franse paspoorten en trokken al langere tijd door West-Europa. De grootste groep, die afkomstig was uit Duitsland en Frankrijk vestigde zich tussen 1900 en 1920 in Nederland. In 1928 werden ze door de Nederlandse overheid tot “zigeuners” betiteld. Ze werden beschouwd als armlastig en asociaal en de rijksoverheid probeerde hen in het Nederlandse regiem te plaatsen, waarbij een rol speelde dat in 1918 de Woonwagenwet van kracht was geworden om meer greep op woonwagenbewoners te krijgen. Plaatselijke overheden behandelden de Roma dikwijls minder streng.
Families
In Nederland bevinden zich ongeveer 4.500 Sinti, van wie circa 500 uit families die er al enkele generaties verblijven. Bekende Sinti-families in Nederland zijn de Rosenbergs (bekend van het Rosenberg Trio), de familie Weiss (bekend van het zigeunerorkest Tata Mirando), de familie Reinhardt, de familie Lafertin, de familie Brandt, de familie Mettbach, de familie Meier en de familie Steinbach.
Met mijn iPhone heb ik een prachtig stukje muziek kunnen opnemen, helaas wat veel bijgeluiden…….
Leuk dat je aandacht besteedt aan de Sinti Bedevaart! Ik heb vorig jaar, als enige ‘burger’ drie dagen op het weiland gestaan met mijn tentje. Een onvergetelijke ervaring. Je leest erover op mijn blog van vorig jaar (07/18-07/25). En aan de geschiedenis van de Sinti en Roma, en n.a.v. de uitzettingen in Frankrijk besteede ik o.a op mijn blog ook de nodige aandacht.
Ik had dit jaar een dagje willen komen. Maar prive-omstandigheden en het slechte weer maakte dat ik dat niet gedaan heb.
Nogmaals leuk en goed dat je er aandacht aan hebt besteed. De (landelijke) media laten het elk jaar weer schandelijk afweten.
Vriendelijke groet
Margreet de Broekert
stuur is een paar van die meisjes ik ben een van die meisje die rechtse de laatste
stuur en paar fotos van ons die andere ik en me vrindiin die naast me zit en een van ons allen heb jij vtog oo gemaat
Me zelf toch maar eens vermand en op je blog gekeken. Zo’n Sinti bijeenkomst had ik heel gaaf gevonden.
Ben dol op zigeunermuziek of moet ik de meer politiek correcte benaming Roma gebruiken?
Ik heb verder nix spannends te melden, kijk uit naar de vakantie.
En jij?
Groet,
Mega Mindy.
Dag Hay,
Je noemt als bekende Sinti-families de namen Brandt en Meier. Ik ben op zoek naar mijn voorouders. Weet inmiddels dat mijn overgrootvader een Meier was en mijn overgrootmoeder een Brandt. Veel meer heb ik nog niet kunnen ontdekken.
Kan je me vertellen waar je je informatie vandaan hebt en mij op weg helpen met mijn zoektocht naar mijn “roots”?
hallo ben op zoek naar sinti familie donzel gr berry arntz
tot en met 31.7. is de Sinti Bedevaart in Roermond